Ce este NFC la un telefon Android?

Ce este NFC la un telefon Android? Trebuie să cumpărați un smartphone nou și, printre diversele opțiuni, ați observat un telefon cu conectivitate NFC? Vă întrebați ce este această tehnologie și cum vă poate ajuta atunci când este nevoie? Ei bine, în acest articol despre, ce este NFC la un telefon Android, veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie!

Ce este NFC la un telefon Android

În acest articol vă voi explica cum funcționează NFC, modalitățile prin care este posibil să-l exploatați și cum să-l utilizați pe dispozitivele Android și iOS.

Ce este NFC la un telefon Android?

Ce este NFC la un telefon

Ce este NFC la un telefon Android? Înainte de a intra în detalii despre modul de utilizare a tehnologiei NFC, este bine să cunoașteți perfect originea numelui și primele concepte asupra funcționării sale de bază. În primul rând, NFC sau Near Field Communication (comunicare în câmp apropiat) este o tehnologie capabilă să conecteze două dispozitive, situate la o distanță scurtă unul de altul, în modul wireless.

Chiar dacă ați auzit despre asta destul de recent, NFC este o tehnologie din 2004, când Philips, Sony și Nokia (ulterior LG și Samsung s-au alăturat proiectului) au început proiectul NFC Forum. Pentru a fi mai precis, NFC este fiul tehnologiei mult mai vechi RFID, care permite unui dispozitiv să trimită unde la un receptor pentru identificare și, eventual, urmărire.

Deși tehnologia NFC este mult mai evoluată, obiectivul rămâne mai mult sau mai puțin același. Prin NFC este posibil să procedăm la identificarea a două dispozitive care să le permită să transfere date, plăți electronice și multe altele.

Fiind un standard de comunicare destul de lent, NFC este utilizat în principal pentru a transfera cantități mici de date între două dispozitive apropiate. Pentru a fi mai precis, două dispozitive NFC pot comunica între ele la o distanță de cel mult 10 cm. Viteza maximă de conectare realizată de un astfel de tip de conexiune este de 424 kbit/s.

Dispozitivele compatibile cu NFC (smartphone-uri, tablete, unele dispozitive Bluetooth etc) au un cip integrat care poate oferi acest tip de conexiune. În plus, este posibil să găsiți pe piață cartele SIM și microSD cu cipuri NFC, utile pentru pregătirea dispozitivelor pentru acest tip de conexiune care, în mod nativ, nu sunt.

La ce folosește NFC

La ce folosește NFC la telefon Android

Acum că vă este clar ce este NFC, este momentul să aflați mai multe despre modul de utilizare. În general, NFC este util pentru schimbul de date între două dispozitive fără a utiliza cabluri de conectare, atunci când acestea se află la o distanță mică unul de celălalt.

Spre deosebire de alte moduri de comunicare fără fir (de exemplu Bluetooth), identificarea, autentificarea și eventual asocierea între două dispozitive echipate cu această tehnologie sunt complet automate și nu necesită introducerea PIN-ului, a parolei sau a altor metode de recunoaștere pentru a realiza împerecherea. Acesta este motivul pentru care se folosește NFC pentru unele tipuri de plăți online.

Pariez că, în acest moment, vă întrebați dacă NFC este doar un cip accesoriu și aproape inutil sau dacă poate fi folosit și pentru alte lucruri. Ei bine, câmpurile de utilizare a dispozitivelor echipate cu NFC sunt foarte multe! Nu credeți? Iată câteva instrumente NFC care ar putea fi utile.

Conectarea dispozitivelor audio

Conectarea dispozitivelor audio pe smartphone

Imaginați-vă că ați achiziționat o pereche nouă de căști Bluetooth pentru smartphone-ul vostru. Pentru a le asocia, fără tehnologia NFC, trebuie să efectuați procedura completă furnizată de dispozitivul vostru, trebuie să activați Bluetooth, să căutați dispozitivele disponibile și în final, finalizați procedura de identificare.

Dacă smartphone-ul și căștile sunt echipate cu tehnologie NFC, procedura devine mult mai simplă, trebuie doar să activați NFC pe smartphone, să apropiați căștile, să răspundeți afirmativ la notificarea privind activarea Bluetooth și gata, împerecherea dintre cele două dispozitive este completă, totul în mai puțin de zece secunde!

Puteți repeta aceeași procedură pentru căști sau pentru orice alt dispozitiv audio Bluetooth echipat cu conectivitate NFC. Rețineți că NFC se ocupă doar de procedura de asociere, în timp ce sunetul este transmis prin Bluetooth.

Transferul datelor

Transferul datelor

De câte ori ați dorit să transferați o fotografie de pe smartphone (sau tabletă) pe cea a unui prieten fără a utiliza servicii cloud sau mesagerie instantanee? Știu că vă gândiți la Bluetooth, dar, între recunoaștere și conectare, procesul este destul de plictisitor.

De asemenea, NFC vă poate ajuta și cu transferul datelor de la un dispozitiv la altul, selectați fotografia, documentul, contactul sau tot ceea ce vă interesează să transferați, configurați transferul prin NFC și apoi apropiați dispozitivul pe care intenționați să transferați datele, în acest fel, o conexiune Bluetooth este pornită din mers și transferul de date se efectuează automat.

Vestea bună este alta, această procedură poate fi folosită nu numai între două smartphone-uri, două tablete sau, în general, două dispozitive portabile, este de asemenea utilizată pe dispozitivele care, de obicei, nu au funcții de partajare imediată, cum ar fi camerele digitale sau imprimantele.

Cu alte cuvinte, există unele camere care vă permit să mutați una sau mai multe fotografii printr-o combinație de NFC și Bluetooth și, în același timp, puteți începe imprimarea pe imprimante create special în acest scop.

Autentificare NFC

După cum v-am spus, NFC este în principal o metodă pentru două dispozitive de a se identifica și recunoaște reciproc. Acesta este motivul pentru care, pe lângă utilizarea de smartphone-uri clasice, este posibil să găsiți instrumente de autentificare (carduri inteligente, stick-uri USB etc), echipate cu cipuri NFC și care pot fi utilizate pentru a vă confirma identitatea și pentru a debloca funcțiile dispozitivului. Doar pentru a vă oferi un exemplu, există hard disk-uri externe echipate cu conectivitate NFC care pot debloca datele criptate, fără a fi nevoie să introduceți parola.

Un alt lucru în care autentificarea prin NFC este utilizată pe scară largă este cea a plăților prin intermediul smartphone-ului folosind cipul NFC instalat, este posibilă inițierea transferurilor de bani direct din contul preconfigurat, prin simpla apropiere a dispozitivului de un POS. De exemplu, plățile prin Android Pay și Apple Pay profită de tehnologia NFC.

Ce sunt etichetele NFC?

Ce sunt etichetele NFC

În opinia mea, utilizarea etichetelor electronice (tag-uri) NFC pe un dispozitiv compatibil poate fi cu adevărat util. Pentru început, o să vă explic ce este. Un tag NFC este un fel de etichetă electronică echipată în interior cu un cip NFC programabil (prin intermediul unei aplicații pentru smartphone sau a unui program pentru PC) pentru a face ceva când un smartphone sau tabletă NFC atinge distanța minimă de conectare. O etichetă NFC poate fi utilizată în diferite cazuri, iată câteva dintre ele.

  • Afaceri comerciale – proprietarii de magazine sau centre comerciale pot plasa etichete NFC în anumite puncte, astfel încât să trimită link-uri sau informații în scopuri promoționale pe smartphone-urile celor care se apropie de ele. În mod clar, funcționalitatea NFC trebuie să fie activă și pe smartphone.
  • Muzeele și locurile de interes turistic – este posibil să plasați etichete NFC care oferă vizitatorilor informații de interes, cum ar fi o scurtă istorie a lucrărilor pe care le observă, link-ul către harta structurii sau alte sugestii similare.
  • Cărți de vizită – puteți programa o etichetă NFC pentru transmiterea informațiilor voastre de contact.
  • Operații automate – etichetele NFC pot fi, de asemenea, programate, dacă este necesar, pentru a efectua operațiuni automate pe dispozitiv. De exemplu, puteți plasa o etichetă NFC care setează modul silențios al smartphone-ului, sau puteți utiliza una care activează sau dezactivează conectivitatea Wi-Fi.

Pe piață, puteți găsi etichete NFC de diferite forme și culori, unele autocolante, altele în formă de breloc. Cu toate acestea, vă sfătuiesc să acordați atenție spațiului disponibil pe etichetă pentru a stoca cele mai simple operațiuni.

Cum se utilizează NFC

Acum că ați aflat elementele de bază ale tehnologiei NFC, sunteți pregătiți să decideți dacă utilizați sau nu această tehnologie. Înainte de toate vreau să vă ofer câteva informații despre modul în care NFC poate fi utilizat atât pe Android cât și pe iOS.

Deși ambele sisteme de operare aparțin smartphone-urilor și tabletelor, există o diferență între ele: în timp ce pe Android este posibil să efectuați practic toate operațiunile menționate și să activați sau să dezactivați funcționalitatea, pe iOS nu este posibil, dar este întotdeauna activ și îl puteți utiliza pentru plăți cu Apple Pay și, de exemplu, pentru a detecta etichetele NFC.

Android

NFC pe telefon Android

Aveți un dispozitiv Android și doriți să profitați de tehnologia NFC pentru transferul de date? Nimic nu ar putea fi mai simplu, pentru activare, deschideți ecranul Setări atingând pictograma corespunzătoare din lista de aplicații, derulați în jos la secțiunea NFC și plată sau la Wireless și rețele (setările variază în funcție de sistemul de operare). În ecranul următor, mutați comutatorul NFC pe activat, în acest fel, dispozitivul vostru este configurat pentru a transmite/primi date prin contact.

Pentru a activa transferul conținutului (link-uri din browser, videoclipuri din aplicația YouTube, contacte din agendă și așa mai departe), apăsați elementul Android Beam și mutați comutatorul situat în partea de sus dreapta pe activat. Pentru a muta datele de la un dispozitiv la altul, trebuie doar să le apropiați și să atingeți Da în fereastra de confirmare care apare pe ecranul ambelor dispozitive. În același mod, puteți activa plățile prin POS, atingând elementul Atingeți și plătiți, apoi mutați comutatorul situat în partea de sus dreapta pe activat, și apoi alegeți aplicația pe care să o utilizați.

iPhone

NFC pe iPhone

Așa cum v-am explicat deja, singurul mod în care puteți utiliza oficial NFC pe iOS este Apple Pay, serviciul de plată pus la dispoziție de Apple care este din ce în ce mai popular în țara noastră. Cu alte cuvinte, puteți utiliza iPhone-ul, iPad-ul sau un Apple Watch pentru a efectua plăți în magazinele compatibile cu NFC, pur și simplu prin apropierea dispozitivului de POS.