Ce este imprimarea digitală?

Ce este imprimarea digitală? În ultimii ani, tehnologiile s-au dezvoltat foarte mult, acest proces evolutiv a implicat aproape toate domeniile vieții de zi cu zi, printre instrumentele care au suferit cele mai multe schimbări este imprimanta.

Ce este imprimarea digitală

Timp de secole, imprimanta a fost un instrument foarte util pentru efectuarea mai multor sarcini, obținând astfel un rol principal în viața omului. Până în prezent, imprimarea a evoluat foarte mult, toate acestea au dus la o reducere imensă a costurilor și a timpului. Pe scurt, în acest articol vom vorbi despre ce este imprimarea digitală.

Ce este imprimarea digitală?

Imprimanta a fost întotdeauna un instrument practic cu care omul și-a răspândit scrierea de-a lungul secolelor, permițând ca unele dintre cele mai cunoscute cărți să fie predate astăzi. Cu toate acestea, evoluția imprimantei a adus multe schimbări. Imprimarea digitală nu este altceva decât evoluția tipăririi offset, așa că haideți să le analizăm pe ambele pentru a înțelege care este diferența dintre cele două.

Imprimarea offset este cea mai veche dintre cele două, aceasta funcționează prin utilizarea a 3 cilindri principali, primul reprezintă matricea, al doilea este de obicei compus din cauciuc care primește imaginea matricei și, în final, al treilea imprimă imaginea pe foaie. Prin urmare, procesul este foarte simplu, deoarece implică doar acțiuni mecanice.

Imprimarea digitală, pe de altă parte, este o tehnologie dezvoltată în ultimele decenii, caracteristica sa fiind reprezentată de lipsa celor trei role. De fapt, există diverse tipuri de imprimare digitală, cele mai cunoscute fiind: imprimarea cu laser și imprimarea cu jet de cerneală.

Imprimarea digitală este, prin urmare, o formă modernă de imprimare care a eliminat procesul mecanic compus din cilindri, înlocuindu-l cu dispozitive electronice care efectuează fiecare etapă, reducând semnificativ timpul de producție.

Cum funcționează imprimarea digitală?

Așa cum am spus mai sus, imprimarea anterioară a necesitat matricile sau plăcile pentru a funcționa corect, ceea ce a făcut ca producția să fie incomodă (din punct de vedere economic).

Imprimarea digitală a eliminat acest proces prin facilitarea tuturor aspectelor mecanice. Aceasta funcționează prin partajarea unui fișier de pe un calculator sau de pe orice alt dispozitiv (dispozitiv electronic, de exemplu tabletă, telefon etc), care îl va redirecționa către imprimantă.

Odată trimis, va fi afișată opțiunea de imprimare, care vă va permite să faceți diverse modificări și să alegeți setările care vi se potrivesc cel mai bine. După ce ați ales setările potrivite pentru voi, puteți imprima foarte rapid și simplu. Evident, singurul lucru pe care trebuie să îl faceți este să apăsați butonul de imprimare, restul va fi efectuat automat de imprimantă.

Odată ce acest proces a început, imprimanta va imprima cerneala, provenind din cartușe sau toner, pe coli sau pe orice alt tip de suprafață compatibilă cu acesta și va începe procesul de imprimare rapidă. Până în prezent, imprimarea digitală a evoluat foarte mult și s-a adaptat nevoilor în secolul XXI. De exemplu, imprimarea digitală este astăzi utilizată pe scară largă pentru a modifica și a face îmbrăcămintea mai fascinantă sau pentru simpla modificare computerizată a unui logo.

Avantajele imprimării digitale

Probabil că imprimarea nu a avut niciodată atât de multe schimbări într-un timp atât de scurt, gândiți-vă doar că înainte de anii 90 nu exista o imprimantă color, dar astăzi există chiar și imprimante 3D, care sunt utilizate în sute de domenii diferite, inclusiv în domeniul medical sau inginerie.

Fără îndoială, procesul evolutiv al acestui instrument s-a dovedit foarte util, dar care sunt avantajele pe care le-a primit omul?

Evident, există reducerea timpului și a costurilor care, așa cum am menționat anterior, au reprezentat odată o problemă reală pentru tipografii. Inserarea modificărilor face totul mai convenabil, de fapt este posibil să modificați setările cu câteva momente înainte de imprimare.

Dezvoltarea imprimării ca instrument de uz casnic în ultimele decenii s-a dezvoltat foarte rapid pentru cei de acasă, satisfăcând nevoile oamenilor acasă și nu doar la birou etc. În cele din urmă, există și calitatea imprimării, odată era necesar să se cheltuiască mulți bani pentru a obține rezultate bine realizate, dar astăzi imprimantele sunt capabile să efectueze o muncă extrem de precisă și să reducă cheltuielile economice la un nivel minim.