Cât curent consumă un calculator desktop sau laptop?

Cât curent consumă un calculator desktop sau laptop?. Utilizați PC-ul sau laptopul tot timpul și doriți să știți cât curent consumă? În acest articol veți găsi sfaturi utile despre cât curent consumă un calculator sau laptop.

Cât curent consumă un calculator desktop sau laptop

Cât curent consumă un calculator

În primul rând, trebuie spus că nu există o formulă universală care să permită să știm cu exactitate cât consumă orice calculator. Acest lucru se datorează faptului că fiecare calculator este compus din componente interne diferite care au un consum variabil bazat atât pe momentul cât și pe activitatea desfășurată.

De exemplu, ventilatorul la procesor nu consumă întotdeauna aceeași cantitate de curent tocmai pentru că acesta nu funcționează întotdeauna la aceeași viteză. Similar, este și pentru procesor, acesta poate consuma o cantitate de curent mai mare sau mai mică, în funcție de ceea ce face într-un moment dat.

Cu toate acestea, trebuie spus că un anumit calculator făcut pentru a juca jocuri de ultimă generație cu siguranță va avea un consum mai mare decât un alt calculator făcut doar pentru a desfășura activități mai puțin complexe, cum ar fi navigarea pe internet sau citirea e-mailului. Acestea fiind spuse, iată câteva informații suplimentare care vă vor permite să înțelegeți mai bine cât de mult consumă un calculator desktop sau un laptop.

Cât curent consumă un calculator desktop

Cât curent consumă un calculator desktop

Calculatoarele, numite și calculatoare desktop, sunt cele care consumă, în medie, mai multă energie electrică. Cea mai mare greșeală la întrebarea cât curent consumă un calculator desktop, este să vă luați după sursa de alimentare. Este o greșeală foarte mare. Puterea sursei de alimentare, de fapt, exprimă puterea maximă pe care componentele prezente în interiorul calculatorului o folosește atunci când sunt utilizate la potențialul lor maxim (chiar dacă, pentru a evita probleme, puterea sursei este mai mare decât puterea necesară).

Cu alte cuvinte, un calculator desktop cu o sursă de alimentare de 500 W, nu consumă întotdeauna 500 W, cel mult 500 W, tocmai pentru că consumul unui calculator depinde atât de componentele interne, cât și de activitatea desfășurată. Deci, chiar dacă un calculator desktop are o sursă de alimentare de 500 W, acel PC va consuma, de obicei, 100 de wați sau mai puțin, în funcție de componentele sale interne și de ceea ce face când este folosit.

Pentru a evalua cât de mult consumă un calculator desktop, trebuie să luăm în considerare și consumul la alte dispozitive care pot fi sau nu utilizate împreună cu calculatorul respectiv: monitorul, boxele, routerul, scanerul sau imprimanta, acestea fiind cele mai comune dispozitive, dar sunt și altele care pot afecta, chiar foarte mult, consumul de curent atunci când utilizați calculatorul.

Cât curent consumă un laptop

Cât curent consumă un laptop

Folosind componente interne cu consumuri mai mici decât cele ale unui calculator desktop, un laptop sau notebook, în general, consumă mai puțină energie electrică decât un calculator desktop tradițional, datorită faptului că laptopurile integrează deja tot ceea ce este necesar pentru funcționarea lor, dar și pentru că laptopurile folosesc aproape întotdeauna surse de alimentare cu un consum care nu depășește, de obicei, 130 de wați.

Cât curent consumă un laptop pe zi

Cât curent consumă un laptop pe zi

Pentru a afla cât curent consumă un laptop sau calculator desktop pe zi, trebuie să știți mai întâi câți wați sunt consumați în medie. Pentru a cunoaște aceste informații, există de obicei două posibilități:

  • utilizați o sursă de alimentare neîntreruptă (UPS), care printr-un ecran sau un program adecvat pe calculator permite să știți cu exactitate care este consumul în timp real a calculatorului și a altor dispozitive.
  • cumpărați o priză cu contor de consum curent, aceasta vă va anunța imediat care este consumul total la calculator și al tuturor celorlalte dispozitive.

După ce înțelegeți câți wați se consumă în medie, știind costul unui kilowatt pe oră (simbolul kW · h, scris în mod obișnuit kWh), este posibil să știți cât curent consumă un laptop sau calculator pe zi.