Care este diferența între CPU și GPU la calculator?

Care este diferența între CPU și GPU la calculator sau laptop? Ați auzit de CPU sau GPU, dar nu ați înțeles diferența dintre cei doi termeni? Citiți în continuare acest articol și veți afla ce diferență există între procesor și GPU.

Care este diferența între CPU și GPU la calculator?

Care este diferența între CPU și GPU la calculator?

Dacă nu știți care este diferența între CPU și GPU la calculator sau laptop, pot spune că ați ajuns în locul potrivit. Voi încerca pe scurt să vă explic diferența dintre cei doi termeni.

Ce este un CPU la un calculator

Care este diferența între CPU și GPU la calculator (Ce este un CPU)

Procesorul, numit și CPU, de la Central Processing Unit, este unitatea centrală de procesare a calculatorului tocmai pentru că el coordonează într-un mod centralizat toate celelalte unități de procesare prezente, care sunt situate atât pe perifericele externe, cum ar fi pe tastatură sau mouse, dar și pe plăcile electronice interne, cum ar fi, de exemplu, placa de sunet, placa video și placa de rețea.

Pe lângă acest lucru, un procesor execută, de asemenea, în mod normal instrucțiunile programelor, care la rândul lor sunt mutate din memoria secundară, adică de pe hard disk, la cea mai rapidă memorie principală, numită și memorie primară sau pur și simplu memorie RAM. În ceea ce privește caracteristicile tehnice, un procesor este compus doar din câteva zeci de nuclee care pot funcționa cu o frecvență de ordinul 2-5 GHz.

Ce este GPU la PC

Ce este GPU la PC

Placa video este componenta care generează semnalul video la monitor. În practică este ceea ce creează imaginile pe ecran. Unitatea de procesare grafică, denumită în mod obișnuit GPU este un circuit electronic special conceput pentru crearea graficii digitale. De fapt, acum are propriul procesor, numit GPU (Graphic Processor Unit) și propria memorie.

GPU-urile moderne sunt foarte eficiente în gestionarea graficelor computerizate și a procesării imaginilor, datorită structurii lor extrem de paralele. Un GPU, de fapt, în comparație cu un procesor clasic, este mult mai rapid în îndeplinirea sarcinilor pentru care a fost proiectat, adică procesarea unor blocuri mari de date în paralel, în ciuda funcționării la frecvențe mai mici decât un procesor.

În prezent, GPU-urile sunt utilizate în sisteme integrate, telefoane mobile, smartphone-uri, tablete, calculatoare, console de jocuri și, în general, în toate acele dispozitive destinate imaginilor și videoclipurilor. Dacă este folosit pe un calculator, un GPU poate fi prezent pe o placă video sau poate fi încorporat pe placa de bază sau, cu anumite procesoare. În ceea ce privește caracteristicile tehnice, un GPU este format în mod normal din sute sau mii de nuclee capabile să funcționeze cu o frecvență de ordinul unui singur GHz.

Concluzie

Datorită arhitecturii sale de procesare paralelă, un GPU este capabil să redea imaginile mult mai rapid decât un procesor, făcând astfel posibil mai multe calcule simultan. Un procesor nu are această capacitate, deși procesoarele cu mai multe nuclee pot efectua calcule în paralel prin combinarea mai multor procesoare pe același package. Pe de altă parte, însă, un procesor are o viteză mai mare ca timp, ceea ce înseamnă că poate efectua un singur calcul mai repede decât un GPU, fiind astfel mai bine echipat pentru a gestiona toate acele activități în care sunt necesare calcule în serie, adică calcule care se efectuează unul după altul.