Care este diferența dintre memoria RAM și ROM?

Care este diferența dintre memoria RAM și ROM? Doriți să cumpărați un smartphone sau o tabletă nouă, dar nu știți ce înseamnă memoria RAM sau ROM? În acest articol vom vorbi despre ce diferență există între RAM și ROM.

Care este diferența dintre memoria RAM și ROM?

Care este diferența dintre memoria RAM și ROM?

Memoria RAM, vine de la random access memory, este un tip de memorie volatilă cu acces aleatoriu, utilizat în calculatoare și alte dispozitive electronice, care permite să scrieți și să citiți informații temporar, la fel ca datele create și folosite de sistemul de operare și de toate diferitele programe sau diferitele aplicații.

Principalele avantaje la memoria RAM sunt trei: îi permite să fie adăugată, permite o scriere rapidă a informațiilor și permite stocarea unor cantități mari de date (de obicei de la 1 GB la peste 256 GB pentru fiecare cip conținut în memoria RAM). Principalul dezavantaj al unei memorii RAM este că este o memorie volatilă, adică după ce dispozitivul folosit este oprit, toate datele conținute în ea se vor pierde imediat.

De exemplu, browserul pe care îl folosiți în prezent pentru a citi conținutul acestui articol a fost încărcat în memoria RAM a dispozitivului și rulează direct de acolo, ocupând astfel o anumită parte a acestuia. Cu toate acestea, după ce dispozitivul este oprit, memoria RAM se va goli automat, permițându-i să fie reutilizată în întregime la pornirea dispozitivului.

Ce înseamnă ROM?

Memoria ROM (read only memory), este un tip de memorie non-volatilă, utilizată în calculatoare și alte dispozitive electronice, care permite stocarea informațiilor pentru a fi stocate permanent.

Există diferite tipuri de ROM-uri pe piață, dar cele mai frecvente sunt discurile optice (cum ar fi CD-ROM-urile, DVD-ROM-urile, BD-ROM-urile) și alte tipuri de ROM-uri (cum ar fi EPROM-uri, EEPROM-uri, și flash-uri ROM). Principalul avantaj al unei memorii ROM este că permite păstrarea informațiilor conținute în ea chiar și fără o sursă de energie care o alimentează constant.

Spre deosebire de RAM, memoria ROM permite, totuși, să stocheze doar cantități mici de date (de obicei de 4 până la 8 MB pentru fiecare cip conținut în memoria ROM), nu permite creșterea acesteia, este mult mai lentă în scrierea informațiilor și este utilizată în principal numai în faza de pornire a dispozitivului electronic.

Cel mai frecvent exemplu de ROM este BIOS-ul calculatorului, adică un cip PROM care conține instrucțiunile necesare pentru a porni corect calculatorul. Deși, din punct de vedere tehnic, este greșit în lumea dispozitivelor mobile, cum ar fi smartphone-urile și tabletele, termenul ROM se referă de obicei la spațiul de stocare, exprimat în GB, care este disponibil pe dispozitiv pentru a vă putea stoca fișierele.

Rămânând în continuare în lumea dispozitivelor mobile, ROM-ul poate reprezenta și sistemul de operare care este stocat în firmware-ul dispozitivului electronic, împreună cu toate aplicațiile și personalizările adăugate de producător. De exemplu, în ceea ce privește sistemul de operare Android, ROM-urile personalizate nu sunt altceva decât o versiune modificată a sistemului de operare a unui anumit dispozitiv care le permite să personalizeze interfața cu utilizatorul.

Deci, acum știți care este diferența între memoria RAM și ROM. Dacă vă întrebați ce înseamnă memorie RAM dual channel, vă sfătuiesc să citiți un articol separat dedicat acestui subiect. Ce înseamnă memorie RAM dual channel?