Care este diferența dintre Wireless și Wi-Fi?

Care este diferența dintre Wireless și Wi-Fi? Ați auzit de Wireless sau Wi-Fi, dar nu aveți idee ce înseamnă? Ei bine, în acest articol vă voi explica ce diferență există între wireless și Wi-Fi.

Care este diferența dintre Wireless și Wi-Fi?

Ce înseamnă Wireless?

Termenul wireless indică posibilitatea transferului de informații sau electricitate între două sau mai multe puncte care nu sunt conectate fizic de niciun conductor electric. Toate dispozitivele sau sistemele care utilizează acest mod de comunicare sunt, de asemenea, numite wireless, în timp ce toate dispozitivele sau sistemele bazate pe conexiuni cu fir sunt numite wired.

Cea mai comună tehnologie wireless folosește undele radio, deși există și alte tehnologii electromagnetice mai puțin răspândite, cum ar fi câmpurile magnetice sau electrice, sau utilizarea sunetului. Folosind undele radio, distanța de comunicare wireless poate varia de la o distanță foarte scurtă, la câțiva metri în cazul Bluetooth, până la o distanță foarte lungă, cum ar fi milioane de kilometri în cazul rețelei spațiale NASA.

Tehnologia wireless include diferite tipuri de aplicații fixe, mobile și portabile, radiouri bidirecționale, telefoane mobile, PDA-uri, smartphone-uri și rețele wireless în general. Alte exemple de aplicații de tehnologie radio fără fir includ unități GPS, deschizători de garaj sau porți, mouse-uri wireless și tastaturi pentru calculatoare, căști, receptoare radio, televiziune prin satelit, televiziune analogică sau digitală, precum și telefoane fără fir. Istoric vorbind, termenul wireless s-a răspândit în anii 2000 datorită la apariția tehnologii precum 3G, 4G, Bluetooth și Wi-Fi.

Ce înseamnă Wi-Fi?

Termenul Wi-Fi, uneori scris greșit, Wifi sau wifi, indică o tehnologie larg răspândită care, pentru dispozitivele care o susțin, vă permite să schimbați date sau informații fără a utiliza cabluri. În termeni mai practici, prin utilizarea Wi-Fi, este creată o rețea locală care, prin standardul IEEE 802.11, permite dispozitivelor care o folosesc să comunice între ele folosind unde radio cu o anumită frecvență.

În general, însă, rețeaua Wi-Fi asociată este creată automat de un dispozitiv special, numit router, care apoi, la rândul său, vă permite să profitați de conexiunea la Internet fără a utiliza niciun cablu suplimentar (pentru utilizare necesită sau nu o parolă de acces).

Dispozitivele care folosesc Wi-Fi sunt de obicei calculatoare desktop, notebook-uri, console de jocuri video, smartphone-uri, tablete, televizoare Smart, playere audio digitale, camere digitale, imprimante, mașini, drone, etc. În funcție de frecvența utilizată și de orice interferență prezentă în zona înconjurătoare, dispozitivele Wi-Fi compatibile pot comunica între ele într-un interval de câțiva metri până la zece metri, dacă sunt utilizate în interiorul clădirilor și între zeci de metri sau sute de metri, dacă se utilizează în afara clădirilor.

Care este diferența dintre Wireless și Wi-Fi?

Prin urmare, termenul wireless este utilizat pentru a indica toate acele dispozitive, instrumente sau servicii care nu folosesc niciun fir pentru a comunica și că, în caz contrar, ar fi imposibil sau nepractic să se utilizeze cabluri tradiționale. Termenul Wi-Fi este folosit în schimb pentru a indica o tehnologie pentru rețelele locale fără fir prin care dispozitivele electronice care o folosesc pot comunica între ele fără a utiliza cabluri. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți care este diferența dintre Wireless și Wi-Fi.