Care este diferența dintre VPN și VPS?

Care este diferența dintre VPN și VPS? În domeniul IT, VPN și VPS sunt termeni care sună asemănător, dar sunt tehnologii foarte diferite. O rețea privată virtuală (VPN) este un serviciu care le permite utilizatorilor să rămână în siguranță și anonimi online. În schimb, un server privat virtual (VPS) este un tip de tehnologie de găzduire web care împarte un server fizic în servere virtuale mai mici și le pune la dispoziția utilizatorilor pentru a-și găzdui site-urile web.

Care este diferența dintre VPN și VPS

Deși VPN și VPS utilizează tehnologia de virtualizare, acestea sunt concepute pentru a îndeplini două sarcini total diferite. Dar, deși sunt servicii complet diferite, ele sunt considerate în mod greșit ca fiind aceleași din cauza numelor lor similare. În acest articol despre, care este diferența dintre VPN și VPS, vă voi explica care sunt toate diferențele posibile între VPN-uri și VPS-uri.

Ce este un VPN (Virtual Private Network)

Serviciile VPN (Virtual Private Network) se prezintă sub forma unui software sau a unei aplicații informatice. În practică, ne referim la acest software sau aplicație ca la un client VPN instalat pe computerul vostru. Clientul VPN prin intermediul dispozitivului vostru creează o conexiune sigură la rețeaua de servere VPN dedicate.

De fapt, serviciul VPN creează un tunel secret între clientul VPN și serverul VPN, care îl ajută pe utilizator să navigheze pe internet în siguranță. Autoritățile, hackerii sau orice altă organizație nu pot sparge acest tunel secret, care ajută la menținerea integrității conexiunii voastre. Serviciul VPN și conexiunea securizată mențin anonimatul în timpul navigării pe internet.

Cum funcționează un VPN?

Pentru a utiliza un serviciu VPN, utilizați un client VPN pe dispozitivul vostru. Clientul VPN criptează datele voastre împreună cu pachetul de date, care include adresa voastră IP și adresa IP de destinație.

Odată ce pachetul de date criptat este gata de a fi trimis, acesta este trimis prin rețeaua de servere VPN dedicate pentru a ajunge la destinație. Prin urmare, navigați pe internet prin intermediul serverelor VPN. Pachetul de date este decriptat pe ultimul server VPN și livrat la destinație. Cu toate acestea, dispozitivul de destinație identifică faptul că informațiile provin de la serverul VPN și detectează adresa IP, locația etc al acestuia, în loc de adresa IP și locația voastră.

Când să folosiți un VPN?

Un VPN este utilizat în principal de către oameni atunci când își conectează frecvent dispozitivele la rețele publice, cum ar fi:

 • Atunci când vă conectați la rețele Wi-Fi publice, cum ar fi în gări, cafenele, aeroporturi etc.
 • Utilizatorii folosesc VPN-urile pentru a naviga pe internet în privat și nu doresc să fie descoperiți online.
 • De asemenea, pentru a avea acces la conținut web geo-blocat. Un VPN vă permite să vă mutați virtual într-o altă țară, ascunzându-vă în același timp locația.
 • Atunci când doriți să evitați diferențele de costuri, uneori, tarifele online pentru lucruri precum bilete de avion, închirieri de camere de hotel etc, variază în funcție de locație. Deoarece VPN vă permite să vă schimbați locația virtuală prin conectarea la diferite locuri, puteți compara prețurile pentru a obține cea mai bună ofertă.
 • Pentru a scăpa de anunțurile direcționate. Anunțurile personalizate sunt generate pe baza datelor pe care site-urile web le colectează despre voi. Dar, deoarece serviciile VPN schimbă adresa IP a dispozitivului vostru de fiecare dată când vă conectați la internet, devine dificil de urmărit datele voastre.

Ce este un VPS (Virtual Private Server)

Un server privat virtual (VPS) este o tehnologie utilizată pentru găzduirea web. Această tehnică împarte un server fizic în mici servere virtuale. Aceste servere virtuale mici sunt oferite oamenilor pentru a-și găzdui propriile site-uri web, aplicații sau alte servicii.

Fiecare dintre micile servere virtuale funcționează independent de celelalte; acestea au propria memorie RAM și propriul spațiu pe disc. Fiecare server virtual acționează ca un server privat pentru utilizatorul care îl folosește.

Caracteristicile fundamentale ale VPS-ului sunt următoarele:

 • Acesta vă oferă un server virtual dedicat cu libertatea de a rula software-ul pe care îl alegeți.
 • Acesta vă oferă resursele de care aveți nevoie pentru al utiliza corect.
 • O structură economică care se potrivește bine cu bugetul vostru.

Cum funcționează un VPS?

Tehnologia de virtualizare utilizată în VPS împarte un singur hardware fizic în mai multe servere virtuale mici. Tehnologia funcționează ca și cum ar exista un apartament cu mai multe apartamente total independente unul de celălalt. Deși toate apartamentele se află sub același acoperiș, fiecare dintre ele are propria intrare, bucătărie, dormitoare etc.

În mod similar, în cazul VPS-urilor, fiecare mic server virtual are propriul său sistem de operare, memorie RAM, spațiu pe disc și alte resurse necesare.

Când să folosiți un VPS?

Cea mai frecventă utilizare a unui VPS este găzduirea web. De obicei, aveți nevoie de servicii de găzduire în următoarea situație.

 • Dacă executați o aplicație puternică care necesită un procesor de mare capacitate.
 • În cazul în care doriți să găzduiți un site web cu un trafic ridicat și care necesită mai multe resurse pentru o performanță mai bună.
 • Dacă doriți să executați aplicații sau software de la distanță.
 • Dacă doriți să vă măriți resursele pe măsură ce compania voastră crește.

Care este diferența dintre VPN și VPS?

VPN, sau Virtual Private Network, vă protejează comunicațiile online și chiar vă schimbă locația online. Cu toate acestea, VPS oferă soluții de găzduire accesibile și puternice. Utilizatorii VPN sunt cei care doresc să își îmbunătățească conexiunea online. Pe de altă parte, VPS este folosit de utilizatorii care doresc să își găzduiască propriile site-uri web.

Cu toate acestea, VPN-ul este special conceput pentru caracteristici de securitate, cum ar fi realizarea de tuneluri, criptarea și mascarea IP-ului.

Putem încheia prin a spune că, deși VPN și VPS sunt ambele tehnologii utile în lumea online, acestea sunt tehnologii semnificativ diferite. VPN (rețea privată virtuală) vă ajută să navigați în mod privat prin ascunderea locației voastre online și vă protejează comunicațiile prin criptarea activităților voastre online. Cu toate acestea, VPS (server privat virtual) vă ajută să achiziționați un spațiu virtual online pentru a găzdui un site web sau o aplicație. Acesta vă oferă mai mult control, spre deosebire de un server partajat obișnuit. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți care este diferența dintre VPN și VPS.