Care este diferența dintre un folder și un fișier

Care este diferența dintre un folder și un fișier. Ați auzit de fișiere sau foldere, dar nu vă este clar diferența dintre cei doi termeni? În acest articol vă voi explica ce diferență există între fișier și folder.

Care este diferența dintre un folder și un fișier

Care este diferența dintre un folder și un fișier ?

Fișierele și folderele sunt obiecte găsite pe majoritatea sistemelor informatice, din trecut și din prezent. Fișierele și folderele păstrează un sistem informatic organizat și funcțional și fără ele utilizatorii de calculatoare ar avea o situație mult mai dificilă. Mai jos veți găsi mai multe detalii.

Ce este un fișier ?

Ce este un fișier

În informatică, un fișier este un container special de informații care poate fi citit sau scris numai cu ajutorul unui software special, capabil să efectueze aceste operațiuni. Deși din punct de vedere practic, un fișier este reprezentat de un singur element, în realitate se poate întâmpla ca fișierul să fie scris fizic sau să fie copiat pe mai multe zone diferite din unitatea de stocare care îl găzduiește. Privind elementele caracteristice ale fișierelor, fiecare fișier este identificat prin:

  • un nume, care trebuie să fie unic în locația în care se află acel fișier
  • o cale, denumită și path, care vă permite să identificați locația fișierului în sistemul de fișiere
  • și, eventual, o extensie, ascunsă sau nu, în numele fișierului în sine.

Pe sistemele de operare Unix și Unix like, numele și calea fișierului coincid foarte des, spre deosebire de ceea ce se întâmplă pe sistemele de operare Windows, unde sunt două lucruri distincte. Conținutul fișierelor se conformează, de obicei, la un anumit format, iar pentru fiecare format existent există una sau mai multe aplicații care sunt capabile să deschidă fișierele, sau să le modifice conținutul. Fișierele pot fi create, deschise, salvate, copiate, șterse, comprimate sau mutate în diferite poziții, automat sau manual, în funcție de caz.

Ele pot fi, de asemenea, transferate prin intermediul unei rețele de calculatoare sau pur și simplu descărcate de pe internet. Tipul unui fișier poate fi identificat prin pictograma fișierului în sine sau, dacă este posibil, citind extensia acestuia. Dacă fișierul a fost deja asociat cu o anumită aplicație, faceți dublu click pe acel fișier pentru a deschide acel fișier în programul asociat. De exemplu, document.txt indică faptul că extensia de fișier numită document este txt (adică una dintre cele mai utilizate extensii de fișiere). În consecință, document.txt este un fișier text simplu care poate fi gestionat cu un program precum Notepad sau gedit.

Ce este un folder ?

Ce este un folder

În informatică, un folder, numit și director, este o structură de catalogare a unui sistem de fișiere care conține referințe la alte fișiere sau foldere. Simplu, este un loc care vă permite să grupați un anumit număr de fișiere sau foldere, facilitând astfel utilizarea acestora de către utilizatori sau programe. De exemplu, un folder numit Imagini este utilizat în general pentru a conține toate acele fișiere sau acele foldere care se referă la fotografii sau imagini de un anumit tip (cu toate acestea, nimeni nu interzice utilizarea folderului Imagini pentru a pune alte fișiere care nu sunt imagini, deși nu ar avea prea mult sens). La fel ca în cazul fișierelor, fiecare folder este identificat și de:

  • un nume, care trebuie să fie unic în locația în care se află acel folder;
  • o cale, denumită și path, care vă permite să identificați locația folderului în sistemul de fișiere.

Folderele pot fi create, deschise, copiate, șterse, comprimate sau mutate în diferite locații, manual sau automat, după caz. Spre deosebire de fișiere, însă, folderele nu au extensie, nu pot fi salvate și, goale, nu ocupă spațiu de stocare pe unitatea care le găzduiește. Într-un sistem de fișiere ierarhic (unde fișierele și folderele sunt organizate într-o structură de arbore), un folder care se află în interiorul altui folder se numește, de asemenea, subfolder. Un folder care conține alte foldere, poate fi, de asemenea, numit folder superior.

Acum, dacă ați citit acest articol, ar trebui să înțelegeți care este diferența dintre un fișier și folder. Dacă nu știți care este diferența între SSD, HDD sau SSHD, vă sfătuiesc să citiți un articol separat. Care este diferența între SSD, HDD sau SSHD.