Care este diferența dintre restaurare și formatare?

Care este diferența dintre restaurare și formatare? Trebuie să alegeți între restaurarea sau formatarea unui calculator sau laptop cu Windows 10 sau o versiune mai veche, dar nu știți ce să faceți? Ei bine, în acest articol vă voi explica ce diferență există între restaurare și formatare.

Care este diferența dintre restaurare și formatare?

Care este diferența dintre restaurare și formatare?

Când, și de ce trebuie să restaurați sau să formatați calculatorul? Citiți în continuare acest articol și veți afla ce rol are formatarea sau restaurarea.

Ce înseamnă restaurare?

Ce înseamnă restaurare

În informatică, termenul de restaurare se referă la operațiunea care vă permite să recuperați fișierele dintr-un dispozitiv de rezervă, cum ar fi de pe un hard disk, un SSD, un stick USB sau alte suporturi de stocare. Cu toate acestea, în funcție de situația în care vă aflați, operațiunea de restaurare implică câteva mici diferențe:

  • dacă este vorba de un fișier sau folder, restaurarea vă permite să recuperați acel fișier sau folder cu ajutorul unei copii de rezervă salvate anterior în altă parte. În aceste cazuri, restaurarea fișierelor individuale sau a folderelor întregi este o operațiune care poate fi realizată fie cu un program pentru backup sau, mai simplu, prin copierea fișierelor sau folderului în cauză dintr-o copie salvată anterior;
  • dacă este vorba de un hard disk sau un calculator, restaurarea permite aducerea stării funcționale a acelui hard disk sau a acelui calculator. În aceste cazuri, operația de restaurare este completată în mod obișnuit printr-o copie a întregului hard disk, făcută anterior manual sau prin intermediul unui program special de backup;
  • dacă ne referim la un sistem de operare, restaurarea implică restaurarea totală a fișierelor originale ale acelui sistem de operare, eliminând astfel toate fișierele create, programele instalate și personalizările efectuate. În funcție de caz,  poate fi oferită posibilitatea de a face doar o restaurare parțială, păstrând astfel toate fișierele (de exemplu, prin restaurarea sistemului Windows). Acest tip de restaurare se face de obicei fie cu un CD/DVD special de recuperare, fie prin așa-numita partiție de recuperare.

De asemenea, trebuie spus că, în funcție de circumstanțe, operația de restaurare poate fi numită și recovery, restore, reset sau factory reset.

Ce înseamnă formatare?

În informatică, cu termenul formatare ne referim la o operațiune specială care ne permite să pregătim o unitate de stocare, cum ar fi un hard disk sau un stick USB, pentru a putea apoi să-l utilizăm pentru a stoca datele. Dacă este vorba de un sistem de operare, formatarea ne permite să ștergem complet conținutul situat pe hard disk-ul PC-ului, apoi să reinstalăm sau nu sistemul de operare, în încercarea de a rezolva un comportament anormal cauzat în general de viruși sau malware, sau din anumite probleme software.

Deci, dacă ați citit acest articol, acum ar trebui să știți care este diferența dintre restaurare și formatare.