Arhivare sau dezarhivare fișiere în Windows 10

Arhivare sau dezarhivare fișiere în Windows 10. Vom vorbi despre cum se poate arhiva sau dezarhiva foldere sau fișiere RAR, ZIP, ISO sau 7z în Windows 10.

Arhivare sau dezarhivare fișiere în Windows 10

Arhivarea fișierelor este un instrument foarte util, deoarece vă permite să comprimați fișiere și foldere făcându-le mult mai ușor de încărcat în cloud, sau să le mutați pe un hard disk.

Fișierele arhivate sunt mult mai mici și mai ușor de gestionat, dar conținutul lor nu poate fi accesat în timp ce fișierul este încă arhivat. Vă vom arăta cum să arhivați un fișier ZIP și cum să îl dezarhivați.

Windows 10 are această funcție încorporată, dacă nu știați, veți fi bucuroși să aflați acest lucru, deci nu va trebui să descărcați software terță pe PC sau laptop. Desigur pentru arhive 7z sau ISO puteți folosi programe speciale.

Citiți în continuare acest articol și veți învăța cum să creați arhive ZIP din fișiere sau foldere în Windows 10.

Arhivare fișiere sau foldere

Puteți să arhivați fișiere și foldere direct din Windows Explorer. Deschideți Explorer și mergeți la fișierele sau folderele pe care doriți să le arhivați.

  • Selectați un singur fișier sau un folder (sau selectați mai multe cu Ctrl apăsat faceți click pe mai multe fișiere sau dosare).
  • Faceți click dreapta pe fișier sau folder, apoi mergeți în jos până la „Send To” și plasați mouse-ul peste el.
  • Selectați „Compressed (zipped) folder
  • În folderul creat veți vedea un folder în format ZIP care conține fișierele pe care le-ați selectat.

Dezarhivare fișiere în Windows 10

Dezarhivarea unui folder sau fișier în Windows 10 este, din fericire, foarte simplu, urmați pașii de mai jos și veți vedea cât de simplu este.

  • Faceți clic dreapta pe folder și selectați „Extract all
  • Windows vă va întreba unde doriți să extrageți conținutul cu fișiere ZIP.
  • După ce ați selectat acest lucru, apăsați „Extract” și Windows va extrage fișierele din folderul ZIP gata pentru utilizare.

Dacă nu știți cum să ștergeți un cont de utilizator în Windows 10, avem un articol în care explicăm cum se face acest lucru aici. Ștergere cont de utilizator în Windows 10.