Ai nevoie de antivirus pe un telefon Android?

Ai nevoie de antivirus pe un telefon Android?. Programele antivirus sunt esențiale pentru sistemele de operare, cum ar fi Windows (și din ce în ce mai mult Mac), dar despre platformele mobile cum ar fi Android? Să vedem dacă este necesar un antivirus pe un telefon Android, și dacă este sau nu nevoie să instalați aplicații de securitate pe telefonul vostru.

Ai nevoie de antivirus pe un telefon Android?

Virușii Android au atins deja titlurile de pe prima pagină, determinând utilizatorii să creadă că instalarea aplicațiilor de securitate este o idee bună.

În aproape toate cazurile, telefoanele și tabletele Android nu au nevoie de instalarea unui antivirus, iar dispozitivul vostru este mult mai expus riscului de furt de date decât infectarea cu virus. Dar este adevărat, există viruși  pentru Android.

Trebuie antivirus pe un telefon Android?

Marea majoritate a virușilor cunoscuți pentru Android au fost instalați în spatele aplicațiilor dubioase, aplicații pe care nu le mai găsiți în magazinul Google Play. În mod implicit, Android nu vă permite să instalați aplicații din alte surse, astfel încât nu există nicio șansă să instalați accidental viruși pe telefon.

Presupunând că o aplicație răufăcătoare este pusă pe Google Play, Google va detecta și va șterge rapid aplicația din magazin, și în același timp o va dezinstala de pe dispozitiv. Acesta este cazul cu virusul QR care a afectat foarte multe dispozitive mobile.

Dacă instalați aplicații în afara Magazinului Google Play, atunci instalarea unei aplicații antivirus este o modalitate de a vă menține în siguranță. Rezultatele fals-pozitive sunt comune cu astfel de aplicații, cu toate acestea, este posibil că aplicația antivirus să raporteze o aplicație ca fiind răufăcătoare atunci când este de fapt o aplicație curată și fără virus. În aceste cazuri, ar trebui să luați alte măsuri de precauție pentru a proteja dispozitivul împotriva virușilor Android.

Aceste măsuri de precauție variază de la verificarea cu atenție a oricăror permisiuni solicitate înainte de a le acorda, să evitați aplicațiile clonate și să mențineți sistemul Android actualizat (cu toate patch-urile de securitate aplicate).

De asemenea, trebuie să fiți inteligenți și să nu faceți anumite lucruri. Nu ar trebui să atingeți pe un atașament într-un e-mail, mai ales de la un expeditor pe care nu îl cunoașteți. Trebuie să aveţi mare grijă la e-mailurile primite în Gmail sau prin intermediul WhatsApp sau Facebook Messenger. De obicei, aceste tipuri de linkuri sunt redirecționate către site-uri de escrocherii de tip phishing, dar asta nu înseamnă că nu vor instala și un virus pe dispozitiv.

Aplicații antivirus pentru Android

Aplicații antivirus pentru Android

Vom enumera aplicațiile care în opinia noastră sunt cele mai bune aplicații antivirus pentru Android. Aplicațiile sunt gratuite (cel puțin în versiunea lor de bază) și le puteți descărca din Magazinul Google Play.

Prima și cea mai bună aplicație antivirus pentru un telefon android este Avast Antivirus. Aplicația dispune de un nivel foarte înalt de protecție pentru telefoane sau tablete Android. Aplicația este la fel de bună ca și versiunea pentru PC sau laptop, și o puteți descărca gratuit din Magazinul Google Play.

Desigur, nu este singura aplicație antivirus pe care o puteți folosi pe un telefon sau tabletă Android, avem un articol separat cu cele mai bune aplicații antivirus pentru Android. Alte aplicații ar fi: AVG Free Antivirus, Eset Mobile Security & Antivirus, Bitdefender Free etc.