Schimbă asocierea fișierelor în Windows 10

Schimbă asocierea fișierelor în Windows 10. Schimbați asociațiile de fișiere din Windows 10 pentru a vă asigura că fișierele se deschid cu programele voastre preferate.

Schimbă asocierea fișierelor în Windows 10

Când Windows 10 încearcă să deschidă orice fel de fișier, va încerca să o facă cu un anumit program prestabilit și acest lucru este cunoscut sub numele de „asociere fișier„. Exemplele cele mai de bază ale acestui lucru sunt fișierele video care vor fi deschise de Windows Media Player, iar imaginile vor fi deschise în mod implicit cu Windows Photo Viewer.

Vă vom arăta cum să schimbați asocierea fișierelor, astfel încât să puteți selecta ce program va deschide un anumit tip de fișier în mod implicit. Din fericire, este frumos și ușor de făcut acest lucru.

Cum se schimbă asocierea fișierelor în Windows 10

Există două moduri de a face acest lucru. Dacă doriți să deschideți rapid un fișier cu un anumit program la plăcere, faceți următoarele:

  • Faceți clic dreapta pe fișierul pe care doriți să-l deschideți și selectați „Open with,” din meniu.
  • Windows va afișa apoi o listă de programe la care poate fi deschis acest fișier, pur și simplu selectați programul preferat din această listă.
  • Dacă nu vedeți programul preferat în listă, dar știți că îl aveți pe computer, faceți clic pe „More Apps” și găsiți aplicația preferată în lista extinsă.

S-ar putea să doriți să faceți acest lucru pentru mai multe programe și acest lucru se poate face din setările Windows. Aveți posibilitatea să alegeți fișierele specifice care urmează să fie deschise de programe specifice , făcând următoarele.

  • Căutați Settings în bara de căutare Windows din partea stângă jos și deschideți.
  • Selectați opțiunea „Apps” din listă.
  • Acum, selectați „Default apps” din coloana din stânga.
  • Selectați „Choose default apps by file type.”

Veți vedea acum o listă cu toate tipurile de fișiere pe care le acceptă Windows 10 și aplicațiile în care sunt asociate în prezent.

  • Găsiți tipul de fișier pe care doriți să îl modificați și faceți clic pe „+” exact în dreapta.
  • Selectați aplicația preferată din lista care apare și faceți clic pe pictograma corespunzătoare.
  • Dacă nu există o aplicație de selectat, puteți descărca o aplicație compatibilă sau faceți clic pe „Look for an app in the store

Odată ce ați selectat acest lucru, ați terminat. Fișierele voastre vor fi deschise acum cu aplicațiile pe care le-ați selectat pentru ele. Simplu nu?

Dacă doriți să dezactivați actualizările în Windows 10 avem un articol dedicat acestui subiect aici. Dezactivare update (actualizări) în Windows 10.