Cum vezi dacă calculatorul este spionat de părinți sau hackeri

Cum vezi dacă calculatorul este spionat de părinți sau hackeri. Credeți că părinții voștri folosesc programe pentru a monitoriza activitățile pe care le faceți zilnic pe PC? De câteva zile, computerul se comportă ciudat și vă este frică că o anumită formă de malware înregistrează toate activitățile voastre și apoi le trimite la hackerii cibernetici?

Cum vezi dacă calculatorul este spionat

Dacă vă petreceți cinci minute din timpul liber, vă pot oferi informații despre acest lucru pas cu pas cum să înțelegeți dacă PC-ul este spionat : în acest fel, dacă părinții voștri au pus computerul sub supraveghere sau, din păcate, ați ajuns în ghearele unor infractori cibernetici.

Utilizați antivirus și antimalware

Dacă vă este frică de a fi victima unui hacker, puteți înțelege dacă PC-ul este spionat prin efectuarea unei scanări complete a sistemului utilizând un bun antivirus și un bun software antimalware : primul vă va permite să găsiți viruși și keyloggers (software care captează toate textele tipizate pe tastatură), al doilea pentru a elimina alte forme de software rău intenționate, cum ar fi spyware-ul care urmărește activitățile efectuate pe computer și îl comunică terților (adică infractorii cibernetici care le-au proiectat).

Spre deosebire de ceea ce ați putea crede, printre cele mai bune antivirusuri de pe piață există multe gratuite: primul dintre acestea este Windows Defender , care este inclus „standard” în toate cele mai recente versiuni de Windows. Pentru a-l utiliza, tot ce trebuie să faceți este să faceți clic pe butonul Start, căutați „defender” din meniul care se deschide și selectați elementul Windows Defender Security Center .

În fereastra care apare pe ecran, selectați elementul Protecție împotriva virușilor și amenințărilor, apoi Analiza avansată, puneți semnul de selectare de lângă elementul Analiză completă și apăsați pe butonul Start Analysis (Analiză) pentru a începe scanarea completă a PC-ului.

În ceea ce privește antimalware-ul, recomand Malwarebytes Anti-Malware, care este printre cele mai bune de acest gen și poate fi folosit fără costuri. Există, de asemenea, o versiune la plată (39,99 € / la an cu încercare gratuită inițială), care include un modul de protecție în timp real și instrumente avansate .

Pentru a descarca gratuit Malwarebytes Anti-Malware, conectați-vă la site-ul oficial al programului și faceți clic mai întâi pe butonul Download . După terminarea descărcării, porniți pachetul de instalare Malwarebytes Anti-Malware (mb3-setup-xx.exe) și în fereastra care se deschide, faceți clic pe butonul Yes și apoi faceți clic pe Accept și Finish pentru a finaliza .

Verificați programele instalate pe PC

Credeți că părinții au pus PC-ul sub control pentru a spiona activitățile pe care le faceți online? În acest caz, antivirusul și antimalware-ul nu vă vor ajuta să desfășurați activități de spionaj împotriva voastră ar fi software legitim (software pentru control parental) și nu software rău intenționat conceput de unii infractori cibernetici. Pentru a detecta prezența funcțiilor de control parental pe PC, puteți trece prin mai multe moduri.

Examinați lista de programe instalate pe computer

Prima sugestie, poate fi amuzantă, este sa verifici lista programelor instalate pe PC: dacă printre ele observi ceva dedicat controlului parental, atunci cu siguranță sistemul tău este sub control.

Printre cele mai populare programe de control parental în acest moment, menționez Qustodio, Net Nanny și apoi suitele pentru securitatea informațiilor, cum ar fi Kaspersky și Norton Family Premier. Din păcate, lista software-ului pentru controlul parental este lungă, așa că va trebui să căutați pe Google programele pe care le suspectați (pentru a afla exact „identitatea” lor).

Verificați lista programelor setate să pornească automat

Programele de control parental sunt executate automat de fiecare dată când PC-ul este pornit. O modalitate rapidă de a detecta prezența sa este verificarea listei de programe programate pentru a porni automat cu Windows sau macOS. Pentru a afla ce programe sunt setate să pornească automat pe computerul vostru, urmați acești pași simpli.

  • Dacă utilizați Windows 10 / 8.x, faceți clic dreapta pe bara de activități și selectați Task Manager din meniul care apare. În fereastra care se deschide, faceți clic pe elementul Mai multe detalii din stânga jos pentru a vedea toate filele utilitarului de gestionare (dacă este necesar), selectați fila Startup și ați terminat. Dacă identificați elemente suspecte, le puteți bloca selectând și apoi făcând clic pe butonul Dezactivare situat în partea dreaptă jos.
  • Dacă utilizați o versiune mai veche de Windows, apelați panoul Run … apăsând combinația de taste Win + R de pe tastatura PC-ului, tastați msconfig, apăsați Enter și selectați fila Startup din fereastra care se deschide. Dacă detectați elemente suspecte, le puteți împiedica să se execute automat eliminând semnul de selectare din numele lor și apoi făcând clic pe butonul OK.
  • Dacă utilizați un Mac, mergeți la Preferințe sistem (pictograma roată din bara de andocare), accesați Utilizatori și Grupuri, selectați-vă contul de utilizator din bara laterală din stânga și dați clic pe fila Elemente de conectare. Dacă identificați elemente suspecte, le puteți elimina din execuția automată selectând numele și apoi apăsând butonul [].

În urma acestei proceduri, în plus față de programele de control parental, este posibil să puteți „detecta” spyware-ul și alte programe rău intenționate care au scăpat de software-ul de securitate al calculatorului (pentru a afla identitatea unui proces suspect, puteți efectua o căutare pe Google).

Verificați setările de control parental

Windows și MacOS oferă funcții de control parental care vă permit să restricționați și să monitorizați activitățile copiilor pe computer. Dacă bănuiți că părinții au activat acest tip de funcționalitate pe computerul pe care îl utilizați, puteți încerca să accesați preferințele sistemului de operare Windows sau MacOS și să verificați setările de control parental.

Verificați conexiunile

Keyloggers, spyware și alte programe (inclusiv unele programe legale de control parental) comunică cu calculatoare exterioare pentru a trimite utilizatorilor aflați la distanță informațiile colectate pe PC-ul vostru. Pentru asta, puteți utiliza câteva firewall-uri care trimit notificări când software-ul care rulează pe computerul vostru încearcă să comunice cu alte calculatoare exterioare.

Windows

Dacă utilizați un PC Windows, puteți primi notificări despre comunicațiile externe ale software-ului care rulează pe computerul vostru utilizând Windows Firewall Notifier: un component gratuită care extinde caracteristicile paravanului de protecție „standard” inclus în Windows.

Pentru a descărca Windows Firewall Notifier pe PC-ul vostru, mergeți la pagina Github și faceți clic pe primul link de descărcare de ex. WFNV20BETA3.zip. La sfârșitul descărcării, deschideți pachetul zip care conține programul, extrageți conținutul și porniți executabilul WFN.exe.

macOS

Dacă utilizați un Mac, puteți să verificați (și, eventual, să blocați) comunicațiile către exteriorul programelor instalate pe computer utilizând funcția Little Snitch: un paravan de protecție puternic, care vă permite să creșteți în câteva etape nivelul de securitate și confidențialitate la MacOS. Little Snitch (costă 45 de euro), dar se poate încerca gratuit timp de 30 de zile (cu întreruperi la fiecare 3 ore) prin descărcarea versiunii trial.

Pentru a descărca versiunea trial Little Snitch, mergeți la site-ul oficial al programului și faceți clic pe butonul Download Free Trial și apoi pe Download. După terminarea descărcării, deschideți pachetul Little Snitch dmg și porniți executabilul Little Snitch Installer și faceți clic în ordine pe butoanele Open, Continue, Continue și Accept.