Cum se împarte ecranul în doua parți pe Windows Android MacOS și iOS

Chiar ai un monitor mare? Ca să nu spun imens. De ce să nu profiți până la ultimul pixel? Prin utilizarea funcțiilor integrate pe Windows și MacOS, de fapt, este posibil să combinați mai multe ferestre și să lucrați simultan cu mai multe programe, crescând astfel spațiul de lucru.Deci cum se împarte ecranul în doua parți ? Dacă aveți puțin timp liber, vă pot explica cum să procedați nu numai pe PC, ci și pe dispozitive mobile.

Cum se împarte ecranul în două părți pe Windows

Cum să împărți ecranul în două părți

Aveți un PC actualizat la Windows 10? Veți fi bucuroși să știți că puteți împărți ecranul în două părți utilizând o funcție introdusă de Microsoft cu cea mai recentă versiune a celebrului său sistem de operare.

Dacă doriți să vă asigurați că funcția în cauză este efectiv activă pe PC, mergeți la Setările Windows 10 (făcând clic pe pictograma roată din meniul Start), apăsați butonul System, apoi elementul Multitasking (din bara laterală din stânga ) și asigurați-vă că totul este activat. Dacă nu, activați manual setările în cauză mutând comutatoarele relative pe ON.

Acum puteți împărți ecranul în două: faceți clic în partea de sus a ferestrei programului pe care doriți să o inserați într-unul din cele două jumătăți; ținând apăsat butonul din stânga al mouse-ului, mutați fereastra în partea dreaptă sau în partea stângă a ecranului și apoi eliberați-o. În partea „goală” a afișajului, veți vedea ferestrele deschise: faceți clic pe cel pe care doriți să-l plasați lângă cel pe care l-ați plasat deja pe unul din cele două jumătăți ale ecranului și ați terminat.

Dacă doriți, puteți modifica, de asemenea, proporțiile ferestrelor prin divizorul care apare între o fereastră și alta atunci când mouse-ul se deplasează. După cum puteți vedea, schimbând dimensiunea unei ferestre, una dintre celelalte va fi modificată automat, adaptându-l în funcție de spațiul disponibil.

Dacă aveți o versiune mai veche de Windows instalată pe PC, din păcate, nu puteți profita de reglarea automată a dimensiunii ferestrelor una lângă alta. Cu toate acestea, puteți combina două ferestre exact așa cum am spus (adică luați o fereastră, plasându-o pe o parte a ecranului și apoi repetând aceeași operație pentru fereastra altui program).

Singurul dezavantaj este faptul că va trebui să modificați manual mărimea ferestrelor respective (dacă este necesar) deoarece, așa cum v-am spus, acest lucru nu se întâmplă automat în versiuni vechi de Windows.

Cum se împarte ecranul în două părți pe MacOS

Utilizați un Mac actualizat la El Capitan sau o versiune ulterioară de MacOS? În acest caz, puteți împărți ecranul în două prin adăugarea a două aplicații diferite utilizând funcția Split View.

Mai întâi identificați una dintre cele două ferestre pe care doriți să le inserați într-una din cele două jumătăți ale ecranului, fereastra va fi redusă și îl puteți glisa în partea stângă sau dreaptă a ecranului (în funcție de modul în care preferați).

Apoi, faceți clic pe una dintre ferestrele pe care le vedeți în partea „neocupată” a ecranului, astfel încât să îl deschideți în modul Split View. Dacă nu există alte ferestre deschise, veți vedea în ecranul „gol” mesajul No window available.

Dacă ați deschis pe ecran pe tot ecranul una dintre cele două ferestre pe care doriți să le afișați în modul Split View, puteți să le sprijiniți prin Mission Control, care vă permite să aveți o imagine generală a tuturor ferestrelor deschise la un moment dat, permițându-vă să le combinați tot ecranul.

Pentru Mission Control, derulați în sus cu trei degete pe trackpad sau apăsați tasta F3 de pe tastatură. După deschiderea Mission Control, trageți o fereastră în miniatură a aplicației deschise spre ecran complet (partea de sus), alegând partea în care să o plasați (unde există simbolul +) și ați terminat.

După ce ați flancat cele două ferestre, le puteți apoi redimensiona prin mărirea și / sau micșorarea acestora prin linia neagră care împarte ecranul în două. Vă reamintesc că este posibil ca unele aplicații să nu accepte vizualizarea Split View.

Cum se împarte ecranul în două părți pe Android

Doriți să împărțiți ecranul pe dispozitivul Android? Dacă telefonul inteligent sau tableta este actualizată la Android 7.0 Nougat sau o versiune ulterioară, veți fi bucuroși să aflați că puteți face acest lucru utilizând funcția Split Screen, care a fost implementată de Google în cele mai recente versiuni ale sistemului său de operare mobil.

Pentru a împărți ecranul pe un dispozitiv Android, apăsați butonul multifuncțional (pictograma pătratului mic, care se află de obicei în partea dreaptă jos sau în stânga jos, în funcție de configurația dispozitivului), identificați aplicațiile pe care doriți să le deschideți în modul Split Screen și apăsați pe pictograma celor două dreptunghiuri plasate în fila aplicației selectate.

Aplicația în cauză va fi deschisă și va ocupa o porțiune a ecranului. În partea goala, totuși, veți vedea Android multi-tasking, din care puteți alege cea de-a doua aplicație pentru a susține prima: apăsați pe ea pentru a deschide și ați terminat. Dacă doriți, puteți „reporni” ecranul prin divizor în mijloc.

Pe unele dispozitive Android actualizate la Android 6.0 Marshmallow sau chiar versiuni mai vechi ale sistemului de operare mobil „Big G”, diverși producători (de exemplu Samsung) au fost integrați cu funcții ad-hoc care permit împărțirea ecranului în două. Pentru a verifica dacă un dispozitiv de acest tip este acceptat , contactați producătorul smartphone-ului sau tabletei pentru a solicita explicații despre el sau puteți efectua o scurtă căutare pe Google.

Cum se împarte ecranul în două părți pe iOS

De asemenea, pe iOS este posibil să împărțiți ecranul în două folosind funcția Split View (pe care v-am spus-o în capitolul dedicat MacOS), disponibil pentru iPad-urile actualizate la iOS 9 și ulterior (funcția nu este disponibilă pe iPhone ). Funcția Split View nu trebuie confundată cu Slide Over: în timp ce prima permite împărțirea ecranului iPad în două, al doilea vă permite să vizualizați un fel de fereastră redusă a altei aplicații deschise, care „acoperă” aplicația complet. De asemenea, vă reamintesc că Split View este o caracteristică disponibilă numai pe cele mai „puternice” iPad-uri din punct de vedere hardware (începând de la iPad 2 în sus).

Făcute aceste clarificări necesare, permiteți-mi să vă spun cum să utilizați cel mai bine funcția Split View: deschideți mai întâi una dintre cele două aplicații la care doriți să ocupați o parte a ecranului, glisați de jos în sus pentru a apela docul, apăsați pe pictograma aplicației pe care doriți să o adăugați la cea pe care tocmai ați deschis-o, glisați-o în partea dreaptă sau stângă a ecranului (până când vedeți o porțiune din setul de fundal pe iPad) și eliberați-o.

Aplicația deschisă va ocupa porțiunea dorită a ecranului: pentru a ajusta dimensiunea, apăsați separatorul și mutați linia neagră spre stânga sau spre dreapta, în funcție de modul de afișare pe care îl preferați. Pentru a ieși din modul Split View, apăsați și țineți apăsat pe linia de sus a uneia dintre cele două aplicații deschise și glisați în jos pentru a accesa modul Slide Over. Vă reamintesc că este posibil ca unele aplicații să nu accepte funcția Split View.

Funcția Split View este de asemenea disponibilă pe Safari, care poate fi utilă pentru a susține două pagini Web atunci când iPad-ul este orizontal (dacă iPad-ul este vertical nu puteți profita de această caracteristică). Pentru a apela funcția în cauză, deschideți două pagini Web pe Safari (doar apăsați butonul + și introduceți adresa site-ului în bara de adrese a lui Safari), faceți o atingere lungă pe una dintre cele două file deschise și trageți-o spre dreapta sau stânga (în funcție de modul în care preferați) și eliberați-o, cele două pagini Web vor fi plasate una lângă alta.