Cum să cureți de praf un ventilator de laptop

Cum să cureți de praf un ventilator de laptop. Laptopurile se bazează pe ventilatoarele mici pentru a se menține reci, dar se pot înfunda cu praf și murdărie. Iată cum să le curățați și să faceți laptopul să funcționeze mai bine și mai silențios.

Ca și PC-urile, majoritatea laptop-urilor folosesc ventilatoarele pentru a răci componente care altfel ar fi supraîncălzite. De obicei, un laptop va avea unul sau două ventilatoare care răcește procesorul principal și placa video. Multe modele folosesc un sistem de răcire pentru a trage căldura departe de aceste componente. Radiatorul va avea o mulțime de aripioare pentru a disipa căldura, iar praful se poate acumula între aceste aripioare, reducând enorm puterea de răcire.

Cum să cureți de praf un ventilator de laptop

Dacă ventilatorul laptopului rulează mai mult decât de obicei sau nu se va opri deloc, primul loc de văzut este în Task Manager (Ctrl-Shift-Esc) din Windows. În fila Procese veți vedea cât de mult din resursele laptopului utilizează fiecare aplicație, dar este posibil să faceți clic pe „Mai multe detalii” pentru a vedea aceste statistici.

Căutați orice aplicație care utilizează un procent ridicat din CPU, deoarece acesta este, de obicei, principalul vinovat atunci când un ventilator rulează la o viteză maximă.

Dacă nu este nimic neobișnuit, puteți încerca să curățați ventilatoarele și radiatorul. Din păcate, acest lucru nu este ușor de făcut pe multe laptop-uri, care nu sunt concepute pentru a fi deschise de către utilizatori.

Cum se curăța un ventilator de laptop folosind aer comprimat

Dacă nu sunteți siguri pe voi să utilizați o șurubelniță pentru a vă dezmembra laptopul, luați un Spray cu aer comprimat. Aspiratoarele nu sunt recomandate: ele sunt destul de ineficiente la îndepărtarea prafului și pot provoca, de asemenea, acumularea de electricitate statică pe care nu o doriți în jurul unui laptop.

Asigurați-vă că dispozitivul este oprit înainte de a începe și scoateți bateria, dacă este posibil. Introduceți duza aspiratorului de aer în orificiile de ventilație (sau cât mai aproape de el) și începeți să suflați praful.

ventilator de laptop

Cum să cureți un ventilator prin deschiderea laptopului

Pentru cei care sunt în stare să folosească o șurubelniță, opriți laptopul, și scoateți bateria, dacă este posibil. Scoateți panoul din plastic sau metal, cu speranța că veți vedea ventilatorul. Succesul vostru aici va depinde în întregime de modelul de laptop. Dacă nu vedeți deloc ventilatorul, va trebui să faceți un pas mai departe și să desfaceți alte părți. Există multe videoclipuri pe YouTube care arată cum să faceți acest lucru: căutați doar marca și modelul.

Dacă aveți acces la ventilator, utilizați o perie mică pentru a elimina murdăria și praful. Ar fi bine să deșurubați și să scoateți ventilatorul și să verificați orice altă murdărie sub el care ar putea bloca radiatorul sau orificiile de ventilație. După ce ați scos praful, puneți la loc totul în ordinea în care le-ați desfăcut.

Pot înlocui ventilatorul la laptop?

Dacă ventilatorul emite un sunet/atingere, probabil că este timpul să îl înlocuiți. Aici, eBay este prietenul vostru, puteți găsi o mulțime de ventilatoare Dell, HP, Acer sau Asus, dar va trebui să căutați exact modelul vostru de laptop.

Dacă nu știți care este cea mai bună temperatură la procesor, avem un articol care vă poate fi de folos aici. Care este cea mai bună temperatură a procesorului.