Ce înseamnă cod QR?

În acest articol despre, ce înseamnă cod QR, vă voi explica ce sunt codurile QR, la ce folosesc aceste coduri și cum le puteți scana. Deci, pentru mai multe detalii citiți în continuare acest articol.

Ce înseamnă cod QR?

Dacă vă întrebați ce înseamnă cod QR, trebuie să știți că, un cod QR (quick response code) este un tip de cod de bare matricial (adică un cod de bare bidimensional, adică cu două dimensiuni) inventat în 1994 de compania japoneză de automobile Denso Wave.

Din punct de vedere al aspectului, un cod QR este format dintr-un număr de pătrate negre dispuse într-o grilă pătrată, așezate, la rândul lor, pe un fundal alb. Deși există diferite versiuni, de obicei, cea mai frecvent utilizată versiune a codurilor QR este cea formată din 29 × 29 pătrate, care poate conține până la 48 de caractere alfanumerice.

Ce înseamnă cod QR

Pentru ce este codul QR?

Un cod de bare tradițional (adică un cod de bare liniar, cu o singură dimensiune) nu este altceva decât o metodă de reprezentare a datelor într-o formă vizuală care, atunci când este scanată de un cititor optic special, afișează informații despre articolul pe care a fost atașat codul de bare.

În mod similar, un cod QR este utilizat pentru a oferi informații care permit localizarea, identificarea sau urmărirea unui anumit conținut pe internet (foarte adesea, URL-ul unui site sau numele unei aplicații).

Cu toate acestea, în practică, codurile QR sunt utilizate în cele mai diverse scopuri: pentru realitatea augmentată a anumitor sisteme, pentru a afișa conținuturi multimedia (cum ar fi videoclipuri, materiale audio, imagini sau documente), pentru a accesa magazine virtuale (de exemplu, Magazin Play), pentru a permite plata (utilizând informații despre conturi bancare sau carduri de credit), pentru a se conecta la un site, pentru a prelua o comandă la un restaurant, pentru a accesa o rețea Wi-Fi, pentru a genera parole de unică folosință pentru autentificarea electronică, pentru a îmbunătăți experiența cu jocurile video, pentru programele de logare, pentru detectarea contrafacerilor, pentru a permite urmărirea produselor și pentru multe alte lucruri.

Scanare cod QR

La fel cum scanăm un cod de bare tradițional cu ajutorul unui cititor de coduri de bare, avem nevoie și de un scaner special pentru a citi un cod QR. Cu toate acestea, acest cititor poate fi simulat de camera de pe orice telefon mobil, smartphone, tabletă sau PC prin instalarea unei aplicații concepută pentru acest lucru. În general, această metodă este utilizată pentru a citi un cod QR cu ajutorul oricărui smartphone, în felul următor:

  1. În primul rând, deschideți aplicația pe care o alegeți pentru a citi codurile QR folosind, de exemplu, aplicația Google Lens (de obicei deja instalată în telefon) sau descărcați o aplicație precum QR & Barcode Scanner, disponibilă gratuit atât pentru Android, cât și pentru iOS;
  2. Apoi, codul QR este încadrat cu ajutorul camerei foto a telefonului;
  3. În cele din urmă, după decodarea codului QR, aplicația aleasă arată rezultatul, afișându-l direct pe ecranul telefonului.

Dacă doriți să scanați un cod QR dintr-o fotografie care este deja stocată în memoria telefonului sau pe cardul SD, trebuie doar să utilizați fie o aplicație instalată în prealabil (presupunând că aplicația pe care ați ales-o pentru a scana codul QR are această funcție), fie, alternativ, puteți utiliza și cititoare speciale, numite și scanere sau decodificatoare, care sunt disponibile online sub forma unui site web sau a unei aplicații. Folosind această posibilitate, această metodă este utilizată pentru a scana un cod QR cu orice PC, în felul următor:

  1. În primul rând, folosind browserul vostru (de exemplu, Google Chrome), vă conectați la adresa unui scaner online, cum ar fi acesta;
  2. Apoi, căutați fișierul care conține codul QR pe care doriți să îl scanați (de obicei, acest fișier se află în folderul Descărcări pe computere, în timp ce pe telefoane sau tablete se află în folderul care conține toate celelalte fotografii). Folosind scanerul online, tot ce trebuie să faceți este să dați click pe pictograma camerei din dreapta jos și apoi să selectați fișierul cu codul QR;
  3. În cele din urmă, după decodarea codului QR, scanerul ales afișează rezultatul direct pe ecranul calculatorului.

Cum se salvează un cod QR?

Cel mai simplu și cel mai rapid mod de a salva un cod QR este să faceți o fotografie a acestuia cu ajutorul telefonului mobil sau a PC-ului (eventual, puteți chiar să dați un nume fotografiei pentru a o găsi mai ușor mai târziu). În acest fel, fotografia care conține codul QR va fi salvată direct cu toate celelalte fotografii aflate deja pe dispozitiv.

Dacă doriți să mențineți ordine, puteți crea o listă de coduri QR (mai ales dacă nu doriți să pierdeți codul QR fotografiat), unele aplicații oferă și posibilitatea de a salva toate codurile QR fotografiate (cum ar fi aplicația QR & Barcode Scanner, menționată mai sus), stocându-le în istoricul aplicației respective. În acest caz, va fi suficient să vizualizați istoricul din aplicația aleasă pentru a salva sau găsi toate codurile QR fotografiate.

În cele din urmă, în cazul în care codul QR a fost deja citit cu dispozitivul vostru, tot ce trebuie să faceți este să copiați/salvați rezultatul afișat după citirea codului QR (presupunând că este posibil să faceți acest lucru). De exemplu, dacă, după scanarea unui cod QR, este afișat un link către un site, tot ce trebuie să faceți este să copiați acel link pentru a salva conținutul acelui cod QR pe telefonul sau tableta voastră.

Creare cod QR

Pentru a crea un cod QR, se utilizează de obicei servicii speciale care sunt gratuite sau care nu sunt disponibile online. De exemplu, acest serviciu complet gratuit permite crearea atât a codurilor QR statice (adică nu permit actualizarea conținutului codului QR după ce acesta a fost creat), cât și a codurilor QR dinamice (adică permit modificarea conținutului codului QR după ce acesta a fost creat).

Prin intermediul serviciului indicat mai sus, această metodă este utilizată pentru a crea un cod QR tradițional, care corespunde, în general, unui cod QR static care conține adresa URL a unui site, și poate fi creat în felul următor:

  1. Selectați mai întâi tipul de cod QR pe care doriți să îl creați. Prin urmare, în acest caz, din diferitele posibilități oferite, dați click pe URL;
  2. Apoi introduceți conținutul care va avea codul QR. În cazul unui URL, tot ce trebuie să faceți este să introduceți adresa URL care vă interesează;
  3. În cele din urmă, pentru a salva codul QR pe care tocmai l-ați creat, apăsați săgeata mică în jos. Astfel, fișierul care conține codul QR ales va fi descărcat pe dispozitiv.

Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă cod QR, pentru ce este codul QR, cum se scanează un cod QR și cum puteți crea unul.