Ce este o bază de date (Database)

Ce este o bază de date (database). În acest articol vom vorbi despre ce este o bază de date și ce importanță are.

Ce este o bază de date (Database)

Calculatoarele au fost construite pentru a îmbunătăți modul în care stocăm, preluăm și procesăm informațiile. Deși inițial concepute pentru a efectua calcule matematice, puterea și capacitățile lor de aplicare au crescut odată cu nevoia de a procesa diferite tipuri de date mai eficient și mai rapid.

Să profite de această funcționalitate pentru stocarea și recuperarea datelor, informaticieni au dezvoltat baza de date. Mai jos veți găsi mai multe detalii despre o bază de date.

Ce este o bază de date (Database)

O bază de date este un set mare de date, cu toate acestea în lumea calculatoarelor, mult mai des baza de date este asociată cu un program.

O bază de date simplă ar putea fi un singur fișier care conține o mulțime de date, organizate pe câmpuri și tipuri, cum ar fi o listă de e-mailuri. Pe scurt, o bază de date este o arhivă organizată de date.

Un Database Management System (DBMS) este în schimb un program conceput pentru a crea, arhiva și gestiona baze de date. Software-ul DBMS permite utilizatorilor sau programatorilor de aplicații să partajeze și să securizeze date. Deoarece este ușor de înțeles, fără acest software baza de date este practic inutilă în scopuri IT.

Desigur, este posibil să stocați o mare varietate de informații într-un fișier text, cum ar fi un document Word, dar această metodă nu este concepută pentru a adăuga sau recupera date în mod eficient și, mai ales, este aproape inaccesibilă pentru un calculator, care nu citește ca o ființă umană.

Datele dintr-un astfel de document nu sunt structurate așa cum trebuie. În schimb, o bază de date creează o structură care vă permite să introduceți și să editați rapid datele dorite.

Există multe aplicații pentru baze de date. În web hosting, de exemplu, acestea oferă spațiul ideal pentru stocarea datelor. Posibilitatea de a prelua rapid datele dintr-o bază de date, permite CMS-ului să compună pagini web foarte rapid, fără a fi necesar să scrieți paginile individuale în întregime în HTML.

Cel mai popular software este cu siguranță MySQL, care este definit ca o bază de date relațională și stochează datele ca un set de tabele, coloane și rânduri. De exemplu, WordPress folosește MySQL. Alte programe cunoscute sunt Microsoft Access, Filemaker, Microsoft SQL Server și Oracle.

Importanţa bazelor de date

Scopul unei baze de date este de a colecta un anumit set de date și apoi de a le pune la dispoziția celor care le solicită, indiferent dacă este un simplu utilizator sau un calculator.

Mai simplu, având în vedere că informațiile în format electronic sunt din ce în ce mai numeroase, o bază de date este folosită atât pentru colectarea acestor informații, cât și pentru a le pune la dispoziția altora.

Prin urmare, bazele de date, nu sunt decât simple fișiere, care sunt stocate pe hard disk-ul unui calculator.

Gestionarea unei baze de date

Pentru a putea insera, actualiza, șterge sau căuta doar date într-o bază de date, informațiile conținute în ea sunt structurate și legate între ele în funcție de un anumit model logic, cum ar fi relațional, ierarhic sau bazat pe obiectul  ales de persoana care a creat baza de date.

Pentru a da posibilitatea de a crea, manipula și consulta o bază de date, limbaje de interogare adecvate sunt utilizate prin anumite programe denumite în mod obișnuit DBMS (MySQL).

În ceea ce privește tipologia, o bază de date în general poate fi locală, adică utilizabilă pe un calculator de către unul sau mai mulți utilizatori, sau distribuită, adică informațiile stocate în ea sunt accesibile prin intermediul unei rețele de calculatoare.

Exemple de baze de date

Cel mai simplu caz de baze de date poate fi cel reprezentat de un singur tabel, raportat de exemplu, de registrul a trei persoane.

Folosind așa-numitele interogări (query) și datele conținute în această bază de date, este posibil să se identifice principalele informații referitoare la trei persoane specifice. În realitate, o bază de date prezintă zeci, dacă nu sute, de tabele similare cu acestea, conectate între ele prin intermediul unor chei corespunzătoare. În practică, bazele de date sunt utilizate pentru diverse utilizări, inclusiv:

  • registrul școlar;
  • fișa medicală electronică;
  • gestionarea angajaților sau clienților unei companii;
  • stocarea informațiilor de utilizator pe un anumit site (cum ar fi Facebook);
  • gestionarea cărților într-o bibliotecă;

Prin urmare, bazele de date au devenit instrumente esențiale în viața de zi cu zi. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce este o bază de date și ce importanță are.