Ce calculator să-mi cumpăr (unitate PC)

Ce calculator să-mi cumpăr (unitate PC). Dacă dintr-un motiv sau altul v-ați săturat de calculatorul vechi, atunci probabil că a venit momentul să cumpărați unul complet nou. Cu toate acestea, dacă nu știți cum să alegeți un calculator desktop deja asamblat, iată un articol care conține câteva sfaturi utile.

Ce calculator să-mi cumpăr (unitate PC)

Ce calculator să-mi cumpăr (unitate PC)

În prezent, un PC, numit și calculator desktop, poate costa în medie de la 200 la 1000 euro pentru modelele cu un raport calitate preț bun, chiar și peste 3.000 euro pentru modelele cu performanțe mai bune. Cu toate acestea, pentru a avea un calculator desktop bun nu trebuie să cheltuiți sume exorbitante, de fapt, cu un buget între 500 și 750 euro, puteți cumpăra un calculator bun, împreună uneori cu monitorul, ceea ce vă va permite să nu mai aveți probleme în următorii trei/cinci ani. În acest articol veți găsi sfaturi utile despre cum să alegeți un calculator desktop, dar, mai ales, pe baza nevoilor voastre.

Ce unitate PC să cumpăr

Dacă de obicei navigați pe internet, vizionați videoclipuri/filme, ascultați muzică, citiți e-mailuri sau utilizați aplicații cum ar fi Microsoft Office, atunci ar trebui să cumpărați un calculator desktop, cheltuind o sumă în jur de 200/300 euro sau în jur de 400/500 euro dacă doriți și monitorul. Cu toate acestea, în această gamă de prețuri, componentele cu o performanță oarecum limitată sunt aproape întotdeauna utilizate, atât de mult încât, de foarte multe ori, veți găsi calculatoare care vor avea de obicei:

 • Procesoare AMD Sempron, AMD Athlon, Intel Atom, Intel Celeron sau Intel Pentium
 • 2 sau 4 GB memorie RAM
 • o placă video integrată, care folosește o parte din memoria RAM ca memorie video sau o placă video dedicată, care pe lângă faptul că are o cantitate mai mare de memorie video rezervată, de obicei are și performanțe mai bune decât placa video integrată
 • un hard disk cu o capacitate nu foarte mare, adică aproximativ 500/750 GB
 • un sistem de operare Windows, dar uneori, pentru a avea un preț și mai mic, puteți găsi, de asemenea, o distribuție Linux precum Ubuntu sau FreeDOS sau sistemul de operare Chrome mai puțin cunoscut.

În plus față de clasicele calculatoare desktop, trebuie să știți că în această gamă de prețuri este posibil să găsiți așa numitele mini PC-uri, care sunt dotate cu toate caracteristicile necesare pentru utilizarea normală a PC-ului, dar care au dimensiuni destul de mici, de fapt foarte des o formă dreptunghiulară și care, pe lângă faptul că sunt mici, au și consumuri oarecum reduse, un mini PC poate fi folosit de obicei cu ușurință pentru videoclipuri/filme, pentru a asculta muzică sau pentru a juca jocuri care nu au cerințe mari de sistem.

Calculator la 500/600 euro

Dacă aveți ocazia să cheltuiți 500/600 euro, atunci trebuie să știți că este posibil să cumpărați un calculator destul de bun, pe lângă funcțiile oferite de un PC mai limitat, cu acesta puteți să convertiți videoclipuri dintr-un format în altul, să editați videoclipuri/poze și, în general, să utilizați programe care necesită mai multă putere de procesare, prin urmare, de asemenea, unele jocuri video care nu sunt deosebit de pretențioase. În această gamă de prețuri veți găsi calculatoare care vor avea:

 • Procesoare AMD A4/A6/A8 sau Intel Core i3/i5
 • 4, 6 sau 8 GB memorie RAM
 • o placă video integrată sau o placă video NVIDIA GeForce sau AMD Radeon cu 2 sau 4 GB memorie video DDR3 dedicată sau, mai bine zis, GDDR5 sau GDDR6
 • un hard disk cu o capacitate de aproximativ 1 TB, care corespunde mai mult sau mai puțin cu 1.000 GB
 • sistem de operare Windows 10.

Cu toate acestea, rețineți că există și calculatoare pe piață care nu sunt echipate cu așa numitele hard disk-uri hibride, cunoscute și ca SSHD sau H-HDD, care permit să ofere performanțe puțin mai bune decât hard disk-urile clasice tocmai pentru că sunt parțial hard disk-uri și parțial unități de stare solidă și, de asemenea, că, pentru a se adapta la cerințele de spațiu, nu toate carcasele de pe piață au aceleași dimensiuni. Prin urmare, dacă sunteți interesat, încercați să vă informați și despre aceste ultime aspecte.

Calculator la 700/1.000 euro

Dacă aveți oportunitatea de a cheltui o sumă care este în medie între 700/1.000 euro, atunci trebuie să știți că puteți cumpăra un calculator care vă va permite să rulați toate aplicațiile multimedia, jocuri video și instrumente de creativitate fără dificultăți, chiar și toate acele programe care necesită o anumită putere de procesare. În această gamă de prețuri veți găsi calculatoare care vor avea:

 • Procesoare AMD A8/A10/FX/Ryzen sau Intel Core i5/i7
 • cel puțin 8 GB de memorie RAM
 • o placă video integrată destul de bună sau o placă video NVIDIA GeForce sau AMD Radeon cu 4 GB sau mai multă memorie de tip DDR3 sau, mai bine zis, GDDR5 sau GDDR6
 • un hard disk cu o capacitate de 2 TB sau un SSD de 128/256 GB
 • sistem de operare Windows 10.

În plus față de componentele obișnuite, cum ar fi placa de sunet, placa de rețea, arzătorul DVD și așa mai departe, calculatoarele aparținând acestei game de prețuri au și o expansibilitate mai mare, vă permit să citiți/ardeți DVD-uri Blu-ray, vă permit să aveți o placă de rețea Wi-Fi, un adaptor Bluetooth, un cititor de carduri de memorie etc.

Calculatoare All-In-One

Trebuie să știți că, pe lângă clasicele calculatoare desktop, pe piață puteți găsi și așa-numitele PC-uri all-in-one, adică calculatoare desktop particulare care integrează boxele, monitorul și, eventual, și tastatura și mouse-ul (acestea din urmă sunt întotdeauna în orice caz externe). Calculatoarele All-in-One au caracteristici tehnice și prețuri practic identice cu cele ale PC-urilor clasice, în timp ce dimensiunea ecranului, care uneori poate fi și ecran tactil, în general poate varia de la 20 la 27 inch.

Cu toate acestea, deși au avantajul incontestabil de a ocupa puțin spațiu, principalul dezavantaj al calculatoarelor all-in-one constă în incapacitatea lor de a fi ușor actualizate prin schimbarea, de exemplu, a procesorului, a hard disk-ului, placa video etc (de obicei poate fi adăugată cel puțin o memorie RAM suplimentară). Cele mai faimoase și mai scumpe PC-uri all-in-one sunt cele produse de Apple, iMac, dar pe piață puteți găsi și PC-uri all-in-one de la Acer, ASUS, Dell, HP, de la Lenovo, de la MSI, precum și de la alți producători.

Concluzie

Din păcate, atunci când cumpărați un calculator sau laptop cu un sistem de operare Windows, acesta este vândut împreună cu aplicații preinstalate, numite Bloatware sau Crapware, care pe lângă faptul că îngreunează sistemul, aceste aplicații foarte des sunt în versiune de încercare (Trial). Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să dezinstalați aplicațiile din calculator sau laptop.

De asemenea, dacă doriți să cumpărați un calculator pentru unul sau mai multe programe specifice, încercați să vă informați înainte despre cerințele minime și recomandate, necesare pentru a rula programele fără probleme, mai ales dacă este vorba de un joc video.