Care este diferența între DDR2 și DDR3 sau DDR4

Care este diferența între DDR2 și DDR3 sau DDR4. În acest articol vom vorbi despre diferența dintre DDR2 și DDR3 sau DDR4. RAM, reprezintă Random Access Memory, aceasta este o locație de stocare pe termen scurt pe care calculatorul o folosește pentru rularea proceselor. S-ar putea să nu vă gândiți foarte mult la memoria RAM, în afară de cantitatea acesteia când cumpărați un PC sau laptop nou.

Care este diferența între DDR2 și DDR3 sau DDR4

Dar nu toată memoria RAM este creată egală. Generații diferite de RAM oferă viteze diferite și sunt compatibile doar cu anumite sisteme. Iată diferențele dintre memoria RAM DDR2 și DDR3, comparativ cu cea mai nouă memorie RAM DDR4.

Ce este RAM-ul DDR?

Dacă sunteți nou cu tehnologia RAM-ului, este posibil să nu știți ce înseamnă DDR. Această prescurtare reprezintă o dublă rată a datelor. În termeni simpli, operarea la o dublă rată de date înseamnă că RAM-ul poate transfera date de două ori pe ciclu de ceas. După cum probabil știți, toate datele de pe un computer sunt digitale, ceea ce înseamnă că sunt reprezentate de 1 (on) sau 0 (off).

Un ciclu de ceas este reprezentat de semnalul procesorului care merge de la oprit la pornit. Aceasta este de obicei măsurată de la jumătatea punctului, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos.

Ce este RAM-ul DDR

Această dublă rată de date este o actualizare majoră a RAM-ului SDR vechi (rata de date unică), care a funcționat o singură dată pe ciclu de ceas. Memoria RAM originală DDR a devenit disponibilă în general în anul 2000 și, la fel ca memoria RAM SDR, este acum învechită. Practic, toată memoria RAM pe care o veți găsi disponibilă este o generație de DDR. Dar de ce se schimbă aceste generații de RAM?

Explicații memorie RAM DDR

Memoria RAM originală DDR a fost înlocuită de DDR2, DDR3 și acum DDR4. Toate sunt generațiile noi la aceiași tehnologie, cu viteză mai rapidă și alte îmbunătățiri, și toate au aceeași dimensiune fizică.

Acest lucru nu este ieșit din comun, deoarece multe standarde de calcul evoluează de-a lungul timpului. Dar s-ar putea să vă întrebați de unde provin DDR2 și DDR3 și de ce au apărut.

Generația de RAM folosită pentru PC-uri sau laptopuri este strâns legată de dezvoltarea procesoarelor și plăcilor de bază. Întrucât companii precum Intel vin cu tehnologie nouă de procesare, acestea necesită chipset-uri noi pentru placa de bază. Acesta este un set de componente electronice care permit toate părțile unui computer să comunice corect.

Noile generații de RAM sunt necesare pentru a lucra cu cele mai noi chipset-uri. Acesta este motivul pentru care există DDR2, DDR3 și DDR4 după generația inițială. Fără aceste progrese, nu am fi în măsură să introducem memoria RAM în sisteme mai noi.

Important, RAM-ul vechi nu este compatibil. Dacă placa de bază este proiectată pentru RAM DDR4 sau DDR3 pur și simplu nu va funcționa în ea. Prin urmare, este vital atunci când cumpărați RAM să vă asigurați că cumpărați generația potrivită de RAM pentru compatibilitate.

Fiecare generație de memorie RAM are o formă într-o poziție ușor diferită, astfel încât este imposibil să introduceți tipul greșit în calculator sau laptop.

Memoria RAM DDR

Care este diferența între DDR2 și DDR3

diferența dintre DDR2 și DDR3

S-ar putea să vă întrebați cum să obțineți generațiile mai noi de RAM DDR. Să analizăm mai întâi diferențele între RAM DDR2 și DDR3. Deși este puțin probabil să găsiți memoria RAM DDR2 în multe locuri astăzi (a devenit disponibilă în 2004), este totuși util pentru comparație.

În timp ce RAM-ul DDR a rulat două transferuri de date pe ciclu de ceas, DDR2 poate produce în schimb patru transferuri pe ciclu. DDR3 și mai mult, deoarece poate produce opt transferuri pentru fiecare ciclu de ceas.

Când vine vorba de viteză, DDR3 este surprinzător de rapid. Un mod de a măsura viteza RAM pe secundă este MT/s. Aceasta se referă la numărul de operații pe care RAM-ul le poate finaliza în fiecare secundă, 1MT/s reprezintă un milion de transferuri pe secundă.

În timp ce RAM-ul DDR2 are rate de transfer de date cuprinse între 400 și 1.066MT/s, DDR3 sporește acest lucru la 800-2133MT/s.

Tensiunea este un alt aspect important la memoria RAM. DDR2 folosește 1.8V, în timp ce DDR3 este mai scăzut la 1.5V. Tensiune mai mică înseamnă că RAM-ul utilizează mai puțină putere, punând astfel mai puțină încordare asupra procesorului.

Puteți găsi module de memorie RAM DDR2 care sunt de 4 GB, dar maximul obișnuit este de 2 GB. Practic, memoria RAM DDR3 este de 8 GB pe modul, dar sunt disponibile și module de 16 GB.

Care este diferența dintre DDR3 și DDR4

DDR3 a fost introdus în 2007 și, deși este utilizat în prezent cu unele sisteme mai vechi, DDR4 a devenit standard. DDR4 rulează la o tensiune chiar mai mică decât DDR3, la doar 1.2V. De asemenea, este capabil să efectueze mai multe operații pe secundă, de la 1.600MT/s la 3.200MT/s.

Samsung vinde un singur modul de 32 GB de memorie RAM DDR4, dar este destul de scump. Maximul pe care îl veți vedea în mod normal este de obicei de 16 GB.

În curând: RAM DDR5

În acest moment, memoria RAM DDR4 este standard. Dar DDR5 este aproape, se spune că va fi lansat cândva în 2020. Probabil că vor trece câțiva ani până când memoria RAM DDR5 va deveni standard, deci este bine să construiți un PC cu RAM DDR4.

Clarificări memorie RAM DDR, DDR2, DDR3 și DDR4

Acum știți diferențele de bază dintre DDR2 și DDR3, plus ce aduce DDR4. În esență, DDR2, DDR3 și restul sunt îmbunătățiri incrementale ale aceleiași tehnologii. În afară de a vă asigura că achiziționați memoria RAM compatibilă cu sistemul vostru (în mod ideal cea mai nouă generație), nu trebuie să vă preocupați prea mult. Dar este util să știți ce înseamnă toate acele numere și litere la RAM. Pentru un calculator sau laptop rapid RAM-ul este foarte important și îl puteți adăuga. Adăugare memorie RAM pe PC sau laptop.