Care este diferența dintre client și server?

Care este diferența dintre client și server? Ați auzit de client sau server, dar nu știți ce înseamnă? Ei bine, pentru mai multe detalii vă sfătuiesc să citiți în continuare acest articol.

Care este diferența dintre client și server?

Care este diferența dintre client și server?

Pe scurt, când vorbim despre diferența dintre client și server, ne referim, de obicei, la rolul pe care un dispozitiv, calculator sau program îl asumă în gestionarea unei comunicări sau în furnizarea unui serviciu. În practică, clientul solicită informații de la server, care la rândul său răspunde cu sau fără furnizarea datelor.

Ce înseamnă client?

În informatică, un client indică o componentă hardware sau software specifică care accesează resursele sau serviciile furnizate de o altă componentă, numită server. De exemplu, un calculator care, printr-o rețea de calculatoare, solicită unul sau mai multe servicii de la un server prin unul sau mai multe protocoale de rețea, este un client hardware.

Un program de e-mail, cum ar fi Outlook sau Thunderbird, care solicită un server de e-mail prin protocoalele SMTP și POP sau SMTP și IMAP, este în schimb un exemplu de software client (mai precis, este un client de e-mail). Pe scurt, un client poate fi considerat atât un dispozitiv hardware, cum ar fi un calculator, un smartphone sau o tabletă sau un software clasic, cum ar fi un browser sau un program de e-mail.

Cu toate acestea, există și software special, cum ar fi imprimarea în rețea sau bazele de date, care la rândul lor sunt împărțite într-o parte client și o parte server: partea client este prezentă și rulează pe un PC comun în timp ce partea server, este prezentă și rulează direct pe server. De asemenea, există cazuri în care atât clientul cât și serverul sunt pe același dispozitiv.

Ce înseamnă server?

În informatică, serverul indică o componentă hardware sau software care furnizează datele solicitate de una sau mai multe componente, numite clienți. Cu alte cuvinte, un server nu este altceva decât un calculator sau un program capabil să răspundă solicitărilor făcute de alte calculatoare sau alte programe. De exemplu, un server de e-mail ar putea fi văzut ca un fel de birou poștal în care utilizatorii, adică clienții, merg să își îndeplinească sarcinile.

Spre deosebire de un client, un server trebuie să poată gestiona toate accesele, resursele și datele care sunt solicitate de la acesta, deci trebuie să aibă atât puterea necesară pentru a efectua aceste sarcini, cât și să fie mereu în funcțiune, în așa fel pentru a putea satisface din când în când diferite solicitări ale clienților. Deci, dacă ați citit acest articol, acum ar trebui să înțelegeți care este diferența dintre client și server.